Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 565 / 7 / 0
Na hajpie nie odnalazlem zbyt duzej wiedzy nt szkodliwosci przy takiej sytuacji.

Z tego, co wiem, to przy napadzie padaczkowym sygnaly z mozgu rozsylane sa po calym ciele powodujac niekontrolowane odruchy.

Skoro serotonina to neuroprzekaznik, to czy jej nadmiar moze wywolac atak? Szczegolnie chodzi mi o LSD, gdzie to ryzyko moze byc duze, ze wzgledu na wytrysk tego hormonu.

Jak to moze wplywac na inne dragi. Teoretycznie nie powinienem nic brac, DXM i reszta raczej nie ulatwiaja leczenia, ale poki biore leki to nawet po avio z deksem nic mi sie nie dzialo (avio nie wolno spozywac przy epi).

I ostatnie, co mnie najbardziej ciekawi. Marihuana dziala przeciw epilepsji, bo przyczepia sie do receptorow, ktore odpowiadaja za ataki i im zapobiega. Moje pytanie brzmi: czy wypalajac spore ilosci trawy uzyskuje efekt odwrotny do pozadanego, czy nie?
Ostatnio zmieniony 20 stycznia 2010 przez FreeOfMe, łącznie zmieniany 2 razy.
Feel free. Of me.
  • 447 / 19 / 0
Nieprzeczytany post autor: electrofreak »
epilepsja jest raczej związana z glutaminianem, kanałami jonowymi lub niedoborem gaba, niż serotoniną
stąd leki na epilepsję zmniejszają poziom glutaminianu lub zwiększają poziom gaba, czy blokują kanały sodowe
mimo to w internecie widziałem relacje o atakach padaczkowych po lsd
na pewno należy unikać gbl/ghb (duży wyrzut glutaminianu, zmniejszenie progu padaczkowego - nawet "ktoś kogo nie znam" doznał kilkukrotnie mocnych drgawek po gbl) i dxm;
spotkałem się z dwoma przypadkami ataków padaczkowych po grzybach
o jaraniu nic mi nie wiadomo, w małych ilościach pomaga
  • 565 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: FreeOfMe »
GBL, faktycznie, mam jakies dziwne jazdy jak nie wezme lekow. Jak wezme to wszystko jest ok.

I chyba chodzilo Ci o kanaly sodowe, a nie jonowe.

Poza tym mam 2 leki, jeden wspomaga drugi i przyspiesza jego wchlanianie. Biore lamotrygine (podobno najskuteczniejszy jaki na razie odkryto, blokuje kanaly sodowe i dziala lekko uspokajajaco) i nigdy nic sie nie dzialo. Na tantumie troche mnie telepa lapie, ale to chyba ze strachu.
Feel free. Of me.
  • 447 / 19 / 0
kanały jonowe to różne kanały związane z... jonami :) czyli np. kanały sodowe, chlorkowe, wapniowe, potasowe itd. jest wiele różnych kanałów jonowych związanych w różnymi jonami
ale kanały sodowe są najbardziej powiązane z atakami epilepsji, choć nie tylko (ogólnie niekontrolowana depolaryzacja błon)
lamotrygina to dobry lek, mało efektów ubocznych; jakbyś miał na nim problemy z koncentracją lub pamięcią poproś lekarza o piracetam, w badaniach pomagał chorym leczącym się tym lekiem

ale odradzam łączenie leków z gbl (gbl przy epilepsji to jedna z większych możliwych głupot!!!) i ogólnie zalecam ostrożność przy narkotykach
jeżeli już koniecznie chcesz to miej w pogotowiu jakieś benzo (najlepiej iniekcyjne) na wypadek ataku
  • 565 / 7 / 0
Az szkoda mi rezygnowac z GBLa wiedzac, ze biorac leki nic mi sie nie stanie.

A problemy z koncentracja mam tylko jak jestem ujarany, albo czytam nudna ksiazke.

Ostrozny jestem, ale w granicach, ktore juz poznalem. Reszty dowiem sie z czasem.
Feel free. Of me.
  • 2876 / 99 / 0
Nieprzeczytany post autor: Syn Bozy »
Nigdy nic nie wiesz na 100%, po prostu prawdopodobieństwo ataku jest mniejsze, ale nie zerowe
"Czuję się gwiezdnie"

Po dzisiejszym robię przerwę
  • 565 / 7 / 0
Chyba jest calkiem blisko zera :) Czasami mam jakies wkrety ze cos jest nie tak ale zawsze sie myle.
Feel free. Of me.
  • 447 / 19 / 0
gbl ma przeciwny efekt do Twoich leków, a czy działanie się zrównoważy czy zniesie i w którą stronę... myślę, że nie warto na sobie eksperymentować i ryzyko jest za duże
poza tym to płyn do czyszczenia chromu, aż tak bardzo Ci go będzie żal odstawić? :)
  • 300 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: glebaa »
z racji tego że bliska mi osoba cierpi na delikatne epi - kiedyś wgłebiłem się w ten temat.
z tego co pamiętam to kokaina , metamfetamina i amfetamina były czynikami określanymi jako najniebezpieczniejsze - większe prawdopodobieństwo ataku. mdma - nie pamiętam - ale nie było jakoś demonizowane - a z doświadczenia kogoś kto mi się często śni i osoby mu bliskiej - nie zanotowano większych problemów - byleby się wyspać.
mj - no problem.
- Nice shoes. Wanna fuck?
  • 565 / 7 / 0
Tylko pytanie jak to wplywa na dalszy rozwoj choroby. NIgdzie w necie nie moge tego znalezc.
Feel free. Of me.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Po debacie prezydenckiej wzrosło zainteresowanie woreczkami nikotynowymi

Debata prezydencka 23 maja br. pokazała, że Polacy nie wiedzą, czym są saszetki nikotynowe oraz snusy, a także czym się różnią. Sztab wyborczy Karola Nawrockiego podał, że kandydat na prezydenta podczas debaty przyjął snus. Sam Karol Nawrocki sprostował, że była to saszetka nikotynowa. Tymczasem różnica między oboma produktami jest ogromna. Snus zawiera tytoń, którego nie ma w saszetce, a jego sprzedaż w UE – z wyjątkiem Szwecji – jest zabroniona.

Konopie w żelkach. Wszczęto dochodzenie

W Holandii w żelkach Haribo o smaku coli stwierdzono obecność konopi indyjskich. Kilka osób, w tym dzieci, zgłosiło dolegliwości po ich spożyciu. Sprawę bada holenderski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA).

Duda: prezydent nie może mieć nałogów, które wpływają na jego świadomość

Zwierzchnik sił zbrojnych nie może mieć nałogów, które powodują, że nie w pełni świadomie będzie podejmował decyzje w najważniejszych sprawach - powiedział w poniedziałek prezydent Andrzej Duda. Dodał, że całkiem byłoby rozsądne, gdyby rzeczywiście taka kwestia była sprawdzana.