Oszustwo w odpowiedzi na ogłoszenie z sieci

Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.

Moderatorzy: PcP, Wszyscy moderatorzy

Oszustwo w odpowiedzi na ogłoszenie z sieci

Postprzez pedobear779 » Cz lut 09, 2012 10:20 pm

Zostałem oszukany ostatnio przez [cut 1]
Mimo niskiej kwoty na jaką zostałem oszukany chcę sprawę zakończyć na policji. Czy przysługuje mi takie prawo, czy policja podejmie się tej sprawy, mimo małej wartości paczki równej 30zł?
Namiary jakie na niego posiadam, to numer konta bankowego, oraz numer gg. Myślę, że to wystarczy, mam rację?
PcP (bo Ciebie głównie proszę o zdanie w tym temacie), jak wygląda przebieg sprawy? Zgłaszam przestępstwo, podaję dane, a resztą zajmuje się policja - sąd? Trzeba się wstawiać na jakieś rozprawy?

Także Panowie i Panie nie odbierajcie tego źle. Chcę tylko "powyrywać chwasty", które chcą się nieuczciwie dorobić, myśląc, że nic im nie grozi...

...do czasu....
[cut 2]
Ad.1.Nie rozmawiamy o sklepach. Ad.2.Odpowiedź już się znajduje na forum. - PcP
pedobear779

Re: Oszustwo w dziale ogłoszeń.

Postprzez agsfd » Pt lut 10, 2012 12:34 am

Tyle, że tu żadnego przestępstwa nie ma - jedynie wykroczenie.
agsfd
Kompetentny
Kompetentny

Re: Oszustwo w dziale ogłoszeń.

Postprzez PcP » Pt lut 10, 2012 12:38 am

Kradzież poniżej 250 zł (wykroczenie) byłoby w przypadku, gdyby zabrał mu to siłą itp. Tu natomiast jest oszustwo, które nie ma dolnej granicy, aby uznać je za przestępstwo.
.
PcP

Ostrzeżenia: 1

Re: Oszustwo w odpowiedzi na ogłoszenie z sieci

Postprzez pedobear779 » Pt lut 10, 2012 4:15 pm

Ponawiam pytanie, jak wygląda całe zgłoszenie? Sprawą zajmuje się tylko policja, czy może jakiś sąd (np konsumenta)?Pytam, bom ciekaw, czy trzeba przychodzić na jakąś rozprawę, czy wszystko od razu na policji załatwię. Zamówione zostało am2201, ale to pewnie żadnej różnicy nie robi.
I gdzie jest ta odpowiedź co do czarnej listy sprzedawców? Nigdzie tego nie widze, chyba tego nie ma.
pedobear779

Postprzez 69plateau » Pt lut 10, 2012 4:19 pm

Listy nie ma i nie będzie! Zbyt duży chaos i służała by tylko oczernianiu konkurencji.
69plateau

Postprzez PcP » Pt lut 10, 2012 4:39 pm

Zgłaszasz sprawę na Policję. Na rozprawę możesz zostać wezwany do sądu bliskiego dla sprawcy. Istnieją okoliczności, gdzie możesz być wzywany blisko swojego adresu zamieszkania. 1-3 pobyty na Policji, 1 stawienie się na rozprawie.

Sprawą zajmuje się sąd cywilny.

Kwestie listy omawiano w dziale "Uwagi" naszego forum.
.
PcP

Ostrzeżenia: 1

Powrót do Prawo

• Reklama