Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Magiczny Ogród Psychodeliki Salvia divinorum RSS
Salvia Divinorum - Uprawa
Page:  previous  1  2  3 ... 98  99  100  101  next 

szyk2b3 (offline) #1486

Member since Jul 2008 · male ·
Group memberships: Użytkownicy
Show profile · Link to this post
ID 435890
moze jeszcze jedna rzecz bedzie istotna przy tym problemie...otoz od dluzszego czasu podlewalem je wzmacniaczami typu biohumus i od ok 3 tyg odstawilem z powodu braku i podlewalem woda...dzis zakupilem biohumusa nowego i zastanawiam sie czy nie zaczac podlewac nim znow.czy to odstawienie wspomagaczy moglo wywolac taka reakcje?

Yimari (offline) #1487

Member since Mar 2007 ·
Ja latem podlewałem szałwie nie częściej niż raz na tydzień. Zimą podlewa się jeszcze mniej. Pamiętam że jak zaczynałem to lałem za często wodę i miałem problemy. Gdy zacząłem stosować technikę polegającą na tym, że podlewam kiedy widzę że szałwia ma za sucho (tzn zaczyna oklapywać a ziemia jest sucha bardzo) to dopiero wtedy leje wodę.

Szałwia nie lubi zmian. Jeżeli nawoziłeś ją czymś, dobrze byłoby nawozić dalej. A najlepiej kolejnych sadzonek które zrobisz nie nawozić w ogóle - szałwia dobrze się będzie miała bez kupy w ziemi i nie będzie problemów dodatkowych, a jak chcesz nawozić to sumiennie.

GrupaOlewającaWładzę(moderator) (offline) #1488
User title: zonk
Member since Dec 2005 · male · · Location: kraina nicości
Group memberships: Moderatorzy forum Etnobotanika, Moderatorzy forum Inne/Ogród, Moderatorzy forum Psychodeliki/Ogród, Moderatorzy forum Stymulanty Roślinne, Użytkownicy, Wszyscy moderatorzy
jeśli nie doświetlasz i co za tym idzie zimą roślinka raczej nie rośnie to i nawożenie pasowało by ograniczyć. przynajmniej o połowę.
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
www.aztekium.fora.pl - najbardziej psychodeliczne polskie forum etnobotaniczne

Gecko (offline) #1489

User title: Pan i władca do kurwy nędzy!
Member since Apr 2008 · male · · Location: Polska
Yimari, 2008-11-19, 22:43:
Gdy zacząłem stosować technikę polegającą na tym, że podlewam kiedy widzę że szałwia ma za sucho (tzn zaczyna oklapywać a ziemia jest sucha bardzo) to dopiero wtedy leje wodę.

Taka technika nie jest zbyt szkodliwa dla rośliny?
Ja swoje podlewam dwa razy w tygodniu. Ostatnio wszystkie zaczęły zrzucać liście z dolnych partii łodygi. Są na północnym parapecie... Mogą nie wytrzymać do wiosny?
Kolega mojego kolegi do mamy: "daj na chleb!"
A ta mu kanapki zrobiła...

Yimari (offline) #1490

Member since Mar 2007 ·
Moim skromnym zdaniem za często podlewasz, ja na początku miałem manię podlewania, ziemia była wiecznie mokra, liscie coraz bardziej oklapywały i schnęły (czy cokolwiek sie z nimi dzieją gdy tak czernieją po brzegach). Podlewałem coraz częściej myśląc że ciągle jest za mało, bo wydawało mi się że to w chuj wodnolubna roślinam efekt - łodyga wygieła się do kątu ~90*, liście zaczeły odpadać. Matka mi powiedziała że jak będę tak często podlewał to przegnije, więc przestałem tyle lać, lalem dopiero gdy ziemia była bardzo sucha i roślinka zaczęła powoli odżywać. Teraz czekam aż roślina będzie miała naprawdę sucho (nie na powierzchni, ale i głębiej w ziemii), dopiero wtedy dolewam - roślina zajebiscie się rozrasta, niedługo wrzuce fotkę może.

gringo (offline) #1491

User title: Life iS trip in the Dreams
Member since Feb 2007 · male · · Location: Underground
Ja tak samo podlewam - dopiero gdy roślinka widocznie więdnie i nawożę wyłącznie w lecie. Nie przejmuję się że liście gubi, że końcówki czernieją. I tak wyrosną nowe (w moim przypadku). A co spadnie to do wora i na ekstrakcję hehe :-)
everything is simpler than you think
and at the same time more complex than you imagine...

Gecko (offline) #1492

User title: Pan i władca do kurwy nędzy!
Member since Apr 2008 · male · · Location: Polska
Dzięki. Podlewam teraz raz na tydzień i ani jeden listek nie spadł  :-)
Kolega mojego kolegi do mamy: "daj na chleb!"
A ta mu kanapki zrobiła...

dzeju555 (offline) #1493

User title: Salviowy podróżnik
Member since May 2008 · male ·
Jestem ciekaw, czy wasze roślinki też tak mizernie wyglądają:
[Image: http://images35.fotosik.pl/44/4ce3064e9dd8efbam.jpg]
[Image: http://images32.fotosik.pl/425/0fcbe6cd9f45ac50m.jpg]
Ta sztuka ma około 50 cm wysokości.
This post was edited on 2008-12-29, 13:28 by dzeju555.

Rob-D-Mistyk (offline) #1494

Member since Feb 2007 ·
Mizernie??? Jak na tę porę roku i bez growboxa to ta szałwia wygląda doskonale..
Ja w swoich pozrywałem wszystkie liście pozostawiając same kikuty. Czekam teraz do dłuższych dni aż zaczną z nich kiełkować nowe stożki wzrostu.
"Człowiek zjęty jest najmniej zdatny do życia, ponieważ żadna umiejętność nie jest trudniejsza od umiejętności życia." Seneka

dzeju555 (offline) #1495

User title: Salviowy podróżnik
Member since May 2008 · male ·
No to mnie niezmiernie ucieszyłeś :) Myślałem, że ten brak liści to nie tylko wina pory roku, ale kaloryfera, który chcąc nie chcąc znajduje się tuż pod roślinką... Znacznie zwiększyło się zapotrzebowanie na wodę, ale jakoś przeżyje do wiosny ;)

m1ody44 (offline) #1496

Member since Apr 2007 ·
Subject: Szczepki klony sadzonki :D
Nie ma ktos moze odsprzedac paru sadzonek szałwi wieszcza mam na mysli Salvia divinorum byl bym mega wdzieczny :D

GrupaOlewającaWładzę(moderator) (offline) #1497
User title: zonk
Member since Dec 2005 · male · · Location: kraina nicości
Group memberships: Moderatorzy forum Etnobotanika, Moderatorzy forum Inne/Ogród, Moderatorzy forum Psychodeliki/Ogród, Moderatorzy forum Stymulanty Roślinne, Użytkownicy, Wszyscy moderatorzy
ale to wiosną chyba?
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
www.aztekium.fora.pl - najbardziej psychodeliczne polskie forum etnobotaniczne

PrezesSkt (offline) #1498

Member since Mar 2007 · male ·
GrupaOlewającaWładzę:
ale to wiosną chyba?

Wiosną wiosną. Próbowałem zrobić teraz sadzonkę ale jedyna rzeczą która się robi to  gnicie. Oby do wiosny.
Następny żołnierz biegnie z karabinem na front.
To następny który nigdy nie powróci z tamtąd.
Następny żołnierz który nie wie o co walczy.
Bierze pistolet ale kul mu nie wystarczy.

Z okazji zbliżających się świąt PIERnikowy NICZE!

Mat3uszx (offline) #1499

Member for 2 months · male ·
tez wlasnie czekam na wiosne, bo sprzet do uprawy juz mam:)

Astacus (offline) #1500

Member since Dec 2007 · male ·
Ee tam, jak się ma growboxa uprawa idzie przez cały rok. Sadzonki najlepiej zrobić właśnie w styczniu-lutym żeby na przełomie kwiecień/maj można je było bezstresowo wysadzić na outdoor.
Close Smaller – Larger + Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Smilies: :-) ;-) :cheesy: :-D %-D :-p ^_^ ;] :blush: :cool: :rolleyes: :huh: :-/ <_< :-( :'( :#: :scared: 8-( :nuts: :-O :o) :argue: :heart: :wall: :moody: :zzz: :diabolic:
Special characters:
Page:  previous  1  2  3 ... 98  99  100  101  next 
Go to forum
© hyperreal.info 1996-2009 / Zapisz się koniecznie na prenumeratę dwutygodnika hyperreala HEJ!
Current time: 2009-01-08, 20:17:35 (UTC +01:00)