Not logged in. · Lost password · Register
Forum: (AL)Chemia Umysłu Syntezy RSS
Redukcja efedryny do meth borowodorkiem sodu
Page:  previous  1  2 

bastion (offline) #16

Member since Jun 2008 · · Location: milky way...
Group memberships: Użytkownicy
Show profile · Link to this post
ID 437036
po pierwsze orlAn nie orlEn
po drugie komentarze dotyczace czasu są zbędne
po trzecie metoda z efydryny to nie najtansza a najdrozsza metoda kolego - przelicz koszty kolego ;)
jedno opakowanie sudafedu to pol grama czyli przy produkcji 1grama sam koszt efydryny to 20zl nie liczac kosztow oczyszczenia tej efydryny oraz kosztow HI + P itd co daje ci koszt kilograma mety za sama efke 20 tysiecy zł  :-p
czyli powiedzmy 25 tysiecy za kilo lol - powiedz ile bedzie kosztowac kilo meth z p2p + metyloamina moim sposobem?
mozesz zobaczyc w metodzie "grignard + opcje ..." na 9tej stronie L O L
po czwarte nie witamy w syntezach  :-D  ;-)
Alkohol niszczy skórę głównie na łokciach i kolanach ;)

murtibing (offline) #17

Member for 2 months · male · · Location: Wrocław
Hmm. Post dotyczył redukcji efki do meth, wcale nie piszę że jest to najlepsza metoda otrzymywania meth. Są inne dużo lepsze. Miałem na myśli że jeśli już ktoś chce redukować efke do meth to spośród kilku dostępnych metod najlepsza jest ta z HI/P.
Musieliśmy się troszkę źle zrozumieć. Sorki jestem tu nowy.
Człowiek musi albo umrzeć, albo odrodzić się w sposób jeden, z góry zdefiniowany, przez zażycie pigułek Murti-Binga.

orlan (offline) #18

User title: mgr
Member since Oct 2007 · male · · Location: Warszawa
Subject: Tak sobie mysle nad tą redukcją a może by tak Grignardem?
Najłatwiej chyba bo nie trzeba miec bomby do uwodornienia drogich katalizatorów wodoru w butli etc było zredukować chloroefedryne magnezem z wodą :
Chloroefedryne rozpuścić w bezw THF poddac reakcji z Mg  ażeby otrzymać "chlorekefedrynomagnezowy" i nalac tam wody i mamy meth :) po wydzieleniu (jedna ze słynnych reakcji Grignarda za które Nobla dostał). Jak nalejemy cieżkiej wody D2O to mamy deuterowaną w pozycji alfa  metamfetaminę której jak mi się wydaje nawet nie ma na liście substancji odurzających oraz nie można jej traktować jako prostej pochodnej możliwej do otrzymania z metamfetaminy. Więc w świetle polskiego prawa jest legalna :) Z racji tego ze wiązanie węgiel deuter jest silniejsze niż węgiel wodór może też dłużej działać niż zwykła meth.  W sumie idea jest taka sama jak redukcja litem w ciekłym ammoniaku.
Narkotyki włączając w to alkohol nikotynę i kofeinę nieodwracalnie uszkadzają mózg i kod genetyczny. Pomimo tego niezbywalnym prawem człowieka jest decydowanie o tym w jaki sposób chce żyć i umrzeć. Dlatego karanie ludzi za samopodawanie narkotyków jest zbrodnią przeciwko ludzkości i wolności, podobnie jak zbrodnią jest zarabianie na ich sprzedaży.
This post was edited 4 times, last on 2008-11-21, 20:19 by orlan.

murtibing (offline) #19

Czy zdajesz sobie z tego sprawę, że halogenki zawierające dodatkową grupę funkcyjną taką jak -COOH, -OH, -NH2 ,-NHR czy -CCH (acetylenowa) nie tworzą odczynników Grignarda?
No i dla polskiego prawa nie istnieje pojęcie izotopu. Hipotetyczna amfetamina w której wszystkie atomy izotopu 1H zostałyby zastąpione izotopem wodoru 2H jest wciąż nielegalna. Hipotetyczna amfetamina w której zamiast izotopu węgla 12C jest izotop 13C jest nadal nielegalna.

A tutaj dla celów edukacyjnych, zgodnie zasadą konstytucji o swobodnym dostępie do informacji umieszczam jakieś  przepisy, które kiedyś znalazłem na necie:

Anal-Chem, 58(8):1643, 1986:

Roztwór hydrochlorku efedryny lub hydrochlorku pseudoefedryny (1,65g;10 mmol) i chlorku tionylu (10ml) w chloroformie (200ml) miesza się pod chłodnicą zwrotną przez trzy godziny. Po tym czasie mieszaninę się chłodzi do temperatury pokojowej i rozpuszczalnik odparowuje pod zmniejszonym ciśnieniem do około 50 ml, następnie dodaje się 200 ml bezwodnego eteru, chłodzi w łaźni lodowej lub zamrażarce. Powinny się wytrącić kryształki hydrochlorku 1-fenylo-1-chloro-2-metyloaminopropanu, które są oddzielane przez sączenie a następnie suszone.

Roztwór 500 mg (2.3mmmol) tego co otrzymaliśmy powyżej, trójwodzianu octanu sodu  (1,22 g; 8,9 mmol)i 5% Pd-BaSO4 (250mg) w lodowatym kwasie octowym (95 mL) i wodzie (5 mL) wytrząsa się w atmosferze wodoru pod ciśnieniem 40-45 psi przez czas od 30 do 60 min. Po  dokładnym usunięciu wodoru  i dokładnym przedmuchaniu aparatury azotem lub innym gazem inertnym  , katalizator usuwa się przez sączenie i przemywa kilka razy wodą. Z połączonych przesączy odparowuje się wodę pod zmniejszonym ciśnieniem, a pozostały olej rozpuszcza się w 50 ml wody i zakwasza stężonym kwasem solnym do pH=1. Zakwaszony roztwór wodny przemywa się dwa razy po 50 ml chloroformem, potem zwiększa się jego pH do 12 za pomocą 10% r-r wodorotlenku sodowego i ekstahuje 3 razy po 75 ml chloroformem. Otrzymane ekstrakty przemywa się 100 ml wody i suszy nad bezwodnym siarczanem magnezu. Chloroform odparowuje się pod zmniejszonym ciśnieniem otrzymując metaamfetaminę w formie freebase. Hydrochlorek otrzymuje się przez rozpuszczenie freebase w eterze i wysolenie gazowym HCl. Krystalizację otrzymanych kryształków przeprowadza się w mieszaninie eter-etanol otrzymując chlorowodorek metaamfetaminy w postaci granulatu. 

Tetrahedron: Assymmetry 9 1661-1671 (1998)
Chlorowanie efedryny i fenylopropanoloaminy

Hydrochlorek 1-chloro-1-fenylo-2-aminopropanu
    Do jednego grama (6.61 mmol) norofedryny, dodaje się 1,43 ml (19,8 mmol) chlorku tionylu. Całość miesza się przez 5 godzin w temperaturze pokojowej, po tym czasie nadmiar chlorku tionylu oddestylowuje się pod próżnią. Otrzymane białe kryształy myje się acetonem, sączy i krystalizuje w metanolu otrzymując 0.76 g (74%) hydrochloreku 1-chloro-1-fenylo-2-aminopropanu (t.t. 205-207°C.)
    W analogiczny sposób otrzymuje się hydrochlorek 1-chloro-1-fenylo-2-(N- metylo)aminopropanu. Tylko że używamy 3g (18,1mmol) efedryny i 3,9ml (54,3 mmol) chlorku tionylu. Otrzymuje się 3,7g produktu (94%) o t.t. 198-200C.

Hydrochlerek chloropseudoefedryny [PhChClCHMeNHMe·HCl]
a)60 cm3 chloroformu i 60g pięciochlorku fosforu umieszcza się w szklanej butli z szerokim otworem z doszlifowanym korkiem szklanym, chłodzi się to na łaźni lodowej i po ochłodzeniu dodaje się 40 g hydrochlorku efedryny (porcjami 0,5 g w przeciągu 10 minut po każdym dodaniu intensywnie wytrząsając). Po skończonym dodaniu mieszaninę wytrząsa się jeszcze przez 2 godziny. Po wytrząsaniu mieszaninę reakcyjną dekantuje się przelewając ciecz do zlewki o poj. 750 cm3, pozostawiając nadmiar pięciochlorku fosforu w butelce. Do zlewki dolewa się 500 ml eteru dietylowego i mieszaninę odstawia na jakiś czas. Powinny wytrącić się kryształy, które sączymy, przemywamy acetonem i suszymy. Wydajność wynosi 99,4%. Kryształy można oczyścić przez krystalizację w etanolu.
b)Podobnie można przeprowadzić reakcję używając 20 ml chlorku tionylu, 20 ml chloroformu i 10g hydrochlorku efedryny. Reakcje jest wolniejsza, więc należy ją poprowadzić jakieś pół godziny dłużej. W celu wytrącenia kryształów dodaje się 100ml eteru dietylowego. Wydajność 93%.
Człowiek musi albo umrzeć, albo odrodzić się w sposób jeden, z góry zdefiniowany, przez zażycie pigułek Murti-Binga.

browar444 (offline) #20

Member since Oct 2007 ·
chyba chlorowodorek nie hydrochlorek!

czy to tlumaczenie ?

orlan (offline) #21

murtibing ciesze sie ze masz takie profesjonalne podejście.  Jesteś chemikiem z zamiłowania? Tylko teoretycznie zajmujesz się chemia czy też praktycznie? Szkoda ze nie wrzuciłeś  oryginalnego przepisu ani wydajności na uwodornienie w układzie Pd,BaSO4 warto to uzupełnić chociaż podając linka. A jak nie było wydajności to chyba tylko w czasopiśmie  Annal. Chem. mogli to opublikować? Mieszaninę eter-etanol w jakich proporcjach ? No i chyba etanol musi być bezwodny ?  To dość ważna informacja raczej.
        A ten hydrochlorek to jakieś curiosum jest?  Co do pojęcia izotopu to raczej istnieje dla polskiego prawa bo wodorek litu jest dostępny a deuterek litu jako "rozszczepialny" nie. Grupę aminową trzeba czymś prostym zabezpieczyć np. acetylem.

Chciałbym zobaczyć przepis na redukcje LAHem chloroefedryny o którym mowiłeś.

Bo tych z redukcja wodorem jest dużo i niestety sa właściwie niemożliwe do wykonania nawet w najlepszym laboratorium UW czy PW gdyż AFAIK nie posiadają one bomby do uwodornienia ze względu na ogromny jej koszt:

Pd, Ephedrine with HCl(g) reduced to methamphetamine
H. Metzger, Bases of the 1-phenyl-2-aminopropane series. German Patent No. 968,545 Mar. 6, 1958. C.A. 54: 7654b (1960).

Pd, Chloro ephedrine reduced to methamphetamine
A. Gero, Some reactions of 1-phenyl-1-chloro-2-methylaminopropane. I. Reaction with metals and hydrogen. J. Org. Chem. 16, 1731-1735 (1951). C.A. 46: 6606g (1952).

Pd/BaSO4, Bromo or chloro ephedrine reduced to methamphetamine
H. Emde, Concerning diastereoisomers I. Configuration of ephedrine. Helv. Chem. Acta 12, 365-376 (1929). C.A. 23: 3452-3454 (1929).

Pd/C,Ephedrine reduction to methamphetamine
K. Kindler, B. Hedemann and E. Scharfe, Study of mechanisms of chemical reaction. X, Phenyl and cyclohexyl-alkyl amines by hydrogenation. Justus Liebigs Ann. Chem. 560, 215-221 (1948). C.A. 43: 1025g (1949).

Pt, Chloroephedrine reduction to methamphetamine
W. Dobke and F. Keil, Amines. German Patent No. 767,186, Jan. 31 (1952). C.A. 49, 1958c (1955). British Patent No. 509,661, Oct. 3 (1938). C.A. 23, 3761 (1940).

Pt, Chloroephedrine reduction to methamphetamine
S. Nakajima, 1-Phenyl-2-methylaminopropane, Japanese Patent No. 2307 (1951), May 15 (1951). Chem. Abs. 47, 5437h (1953)

Ciekawy przepis bez ciśnienia bez wodoru w butli bez drogich bomb do uwodornienia i z przyzwoitą wydajnością więc pozwolę sobie go zacytować :

CaH2-Pd, HCl, Chloroephedrine reduced to methamphetamine
A. Gero, Some reactions of 1-phenyl-1-chloro-2-(methylamino)propane I. Reaction with metals and with hydrogen. J. Org. Chem. 16, 1731-1736 (1951) C.A. 46: 6606g (1952).

1-Phenyl-1-chloro-2-methylaminopropane hydrochloride (11 g.) was dissolved in 100 ml, of methanol. To this solution was added a solution of 0.25 g. of palladium chloride in 7.5 ml. of hot conc'd hydrochloric acid (Solution A). Calcium hydride (11 g) was covered with 100 ml. of methanol and solution A was added at such a rate that the temperature of the reaction mixture stayed at 35-40°C. with outside cooling if necessary. When the initially-vigorous hydrogen development subsided, enough conc'd hydrochloric acid was added to bring the pH to about 3 and the mixture was stirred during 1/2 hour. The clear solution was filtered from the palladium black and washed with 200 ml. of water. Then 250 ml. was distilled off to remove the methanol and whatever propenylbenzene might have been formed (no more than a trace was ever found), the residue made alkaline, and the steam distillation was performed  as long as the distillate was alkaline. The distillate was extracted with ether, the ether dried with sodium sulfate and saturated with HCl gas. The precipitated desoxyephedrine hydrochloride was washed with ether and dried.  Yeld 86%

Chlorowodorek efedryny 11g rozpuszczono w 100ml metanolu. Do tego roztworu dodano roztwór 0,25g PdCl2 w 7,5ml ciepłego stężonego kwasu solnego. Całość wkraplano powoli do wodorku wapnia 11g przykrytego 100ml metanolu tak aby temperatura mieszaniny nie przekroczyła 35-40 st C (chłodzenie zewnętrzne w razie potrzeby). Po tym jak początkowo bardzo gwałtowne wydzielanie się wodoru ustanie  wkrapla sie stężony kwas solny do pH ok 3 i następnie miesza przez 1/2h. Odfiltrowuje się czarny osad Pd i przemywa 200ml wody. Następnie oddestylowuje 250ml zawartości aby usunąć metanol i mogące powstać zanieczyszczenia w postaci propenylobenzenu (powstają jego śladowe ilości). Pozostałość doprowadza się do pH 13 i oddestylowuje z para wodną metamfetaminę tak długo aż destylat pozostaje zasadowy. Destylat ekstrahuje się eterem etylowym następnie  suszy bezw. siarczanem sodu i nasyca gazowym HCl. Osad chlorowodorku metamfetaminy przemywa sie eterem i suszy . Wydajność 86%.
Narkotyki włączając w to alkohol nikotynę i kofeinę nieodwracalnie uszkadzają mózg i kod genetyczny. Pomimo tego niezbywalnym prawem człowieka jest decydowanie o tym w jaki sposób chce żyć i umrzeć. Dlatego karanie ludzi za samopodawanie narkotyków jest zbrodnią przeciwko ludzkości i wolności, podobnie jak zbrodnią jest zarabianie na ich sprzedaży.
This post was edited 8 times, last on 2008-11-22, 15:39 by orlan.

browar444 (offline) #22

Member since Oct 2007 ·
Syntezy w ktorych angazuje sie sole Pd mozna sobie darowac na samym poczatku z powodu ceny.

Z racji tego ze wiązanie węgiel deuter jest silniejsze niż węgiel wodór może też dłużej działać niż zwykła meth.  W sumie idea jest taka sama jak redukcja litem w ciekłym ammoniaku.
Czy to znaczy ze meth robiona na NH3 dziala dłuzej i ma inne wlasciwosci niz ta zredukowana HI?? Czy moze źle zrozumialem? :)
This post was edited on 2008-11-22, 21:19 by browar444.

orlan (offline) #23

W sumie idea jest taka sama jak redukcja litem w ciekłym ammoniaku.
Nie brow  nie jest inna,  troche za daleko polecialem z ta analogia

murtibing (offline) #24

Jesteś chemikiem z zamiłowania? Tylko teoretycznie zajmujesz się chemia czy też praktycznie?
Przecież mnie znasz orzełku

Co do przepisu to już mówiłem że znalazłem go w necie, nie wnikam w intencje i kompetencje tłumacza.

Nie jestem prawnikiem, nie będę dyskutował na temat prawa, wyraziłem tylko swoje zdanie. Jak chcesz możesz zrobić sobie amfe gdzie jeden atom wodoru został zastąpiony deuterem i iść z nią na najbliższy komisariat policji. Napiszesz wtedy na forum co ci powiedzieli/zrobili i zobaczysz że ja miałem rację.

Fajnie że tłumaczysz te przepisy. Nie ma to jak dostęp do biblioteki z Chemical Abstracts i Ballenstein. Przepis fajny, ale i tak w clandestine laboratory nie opłacalny do wykonania.

Wracając jeszcze do reakcji Grignarda, widzę u ciebie pewne braki z organiki. Z Grignardem eksperymentowali kiedyś ludzie związani z THE HIVE. Chcieli oni wykorzystać fakt że odczynnik Grignarda np. taki jak CH3CH2MgBr jest bardzo silną zasadą i może przereagować z aminą RNH2 dając CH3CH3 i RNHMgBr. I wewnątrzcząsteczkową reakcję tego typu chcieli przeprowadzić z efedryną. Eksperyment z założenia miał wygladać tak:

[Image: http://i35.tinypic.com/2jcip9u.jpg]
Niestety ani efedryna, ani jej pochodne nie chciały wogóle dawać odczynnika Grignarda, w związku z czym pierwsza reakcja wogóle nie zachodziła i dalsze etapy nie miały miejsca. I zauważ, że gdyby związeg Grignarda udało się utworzyć uległby on natychmiast wewnątrzcząsteczkowej reakcji, a nie byłby trwały tak jak ty zakładałeś. Trzeba sobie zdać sprawę tego, że nie wszystkie halogenki są w stanie wytworzyć odczynniki Grignarda, efedryna i jej pochodne są właśnie takimi cząsteczkami.

Co do redukcji LAH, to nie wiem w czym problem? Do zawiesiny LAH w THF wkrapla się r-r efedryny, całość technicznie wygląda tak samo jak reducja fenylonitropropenów LAHem. Kolejna reakcja, która niewiele wnosi jeśli chodzi o ekonomiczne otrzymywanie meth.

orlan (offline) #25

Nie znam Cie, Masz styl pisania typu ex katedra lekko zadęty i wyśmiewający ze skłonnością do wkurzającego wszytko wiedzącego protekcjonalizmu utrudniający rzeczowa, konstruktywną i przyjemną komunikację. Tuszujesz własne błędy za to chętnie wytykasz błędy innym. Bardzo niskie poczuciem własnej wartości i chęć podniesienia go za wszelką cenę nawet kosztem innych. Charakterologicznie dla mnie twoje posty są identyczne z postami  niejakiego "calleigh"  który dziwnie zamilkł gdy ty się zarejestrowałeś na forum, łączy cię z nim również miasto z którego piszecie. Zbieg okoliczności?  Może się mylę... .  Dziele się z Tobą moimi uczuciami odnośnie paru postów które już napisałeś.  Wiesz sporo o chemii organicznej i fajnie by było dzielić się wiedzą z Tobą. Na pewno brakuje tu takich osób jak Ty. Robienie niepotrzebnych eksperymentów tak jak z tą chloroefedryną i grignardem. Oszczędność czasu i pieniędzy poza tym przyjemność uczenia się nowych rzeczy są kusząca perspektywą. Jednakże irytujący styl brak pokory i szacunku dla drugiego człowieka mnie osobiście zniechęca do prowadzenia dyskusji nawet z największym geniuszem syntezy organicznej. Można się boksować na forum ale to nie przynosi konstruktywnych rozwiązań a tylko podnosi ciśnienie, można też współpracować jako zespół gdzie moc i wiedza wszystkich mózgów przyczynia się do osiągnięcia wyznaczonych celów i pokonania przeszkód. Taka satysfakcja mnie właśnie interesuje. Moim celem bycia na tym forum jest to co napisane w moim podpisie. A powodem to że cierpiałem i cierpię z powodu choroby która jest ściśle związana z nielegalnością narkotyków.  Co Ciebie motywuje aby tu pisać próżność?

Lubię sprawiać przyjemność innym pomagając spełniając życzenia rozwiązując problemy - spróbuj i Ty. Jest to znacznie przyjemniejsze od sprawiania przyjemności sobie dewaluując innych.  Specjalnie piszę o Tobie z dużej litery aby Ci było przyjemnie, Posunę się jeszcze dalej i powiem szczerze:Murtibing jesteś całkiem niezły z chemii, imponujesz mi chętnie nauczę się czegoś od Ciebie. Tak więc przemyśl czy chcesz należeć do teamu gdzie staramy się pchać sprawę w jedną stronę i cieszyć się ewentualnymi sukcesami czy być próżnym outsiderem który cały swój wysiłek wkłada w udowadnianie innym jaki on jest mądry a inni głupi.

Musiałem to powiedzieć bo kurwica mnie brała jak czytałem twój ostatni post.  Nie zwracaj się do mnie protekcjonalnie orzełku, nie staraj mi się podnosić ciśnienia  bo z założenia wolę jak mi to robią laski w łóżku a nie kolesie na narkoforum.  Potraktuj to jak ostrzeżenie  Jeżeli nadal będziesz mnie celowo irytował zacznę Cię ignorować tzn nie będę czytał twoich postów, ustosunkowywał się do nich i odpowiadał na nie.    

A teraz do rzeczy myślę ze chłopaki z The HIVE odpuścili za szybko. Mam przeczucie iż  da się te reakcje przeprowadzić po pewnych modyfikacjach. Jako że nie warto powtarzać nieudanych eksperymentów przydałoby się  wiecej szczegółów odnośnie tego co The Hive próbował, jakie byly warunki experymentu (ów) czy byli doświadczonymi chemikami?

Wprowadziłbym dwie modyfikacje zamiast chloru brom oraz acetylacja -NHCH3 w efedrynie
ALBO
Li lub Na zamiast magnezu w niskiej temperaturze żeby reakcja Wurtza nie zachodziła, NHCH3 bez acetylacji.

Ponawiam moje pytanie o konkretną publikacją odnośnie redukcji  LAHem chloroefedryny do Methamfetaminy. Ja takiej nie znalazłem. Ale mogłem coś ominąć. Wystarczy ze podasz odnośnik. Mi się wydaję iż taka redukcja nie zajdzie. Dlaczego?
Reaktywnośc LAHu jest najwieksza dla J potem dla Br i Cl najbardziej podatne halogenopochodne I rzedowe mniej II a trzeciorzedowe daja sie zredukować tylko w szczególnych przypadkach.
Johnson, J. E.; Blizzard, R. H.; Carhart, H. W. J. Am. Chem. Soc. 1948, 70, 3664.
Krishnamurthy, S.; Brown, H. C. J. Org. Chem. 1982, 47, 276.

Zdumiewające podobienstwo do reaktywnosci z Mg! Efekt indukcyjny grupy aminowej moze być tak duzy ze nawet przy węglu drugorzędowym w obecności grupy aminowej taka redukcja LAHem nie zajdzie.  Dlatego tak zależy mi abyś podał źródło informacji na której opierasz swoje stanowisko. Podaj chociaż podobny ale udokumentowany przykład redukcji LAH do aminy, alifatycznej drugorzędowej chlorowcopochodnej z wicynalną grupą aminową.
This post was edited 4 times, last on 2008-11-25, 00:32 by orlan.

murtibing (offline) #26

No cóż. Przepraszam.

Masz na uczelni dostęp do ChemFinder? W tej bazie danych znalazłem redukcję LAHem.

orlan (offline) #27

niestety z uczelnia już sie pozegnalem w 93. Ale podaj odnośnik sobie znajdę w bibliotece w tradycyjny sposób
Close Smaller – Larger + Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Smilies: :-) ;-) :cheesy: :-D %-D :-p ^_^ ;] :blush: :cool: :rolleyes: :huh: :-/ <_< :-( :'( :#: :scared: 8-( :nuts: :-O :o) :argue: :heart: :wall: :moody: :zzz: :diabolic:
Special characters:
Page:  previous  1  2 
Go to forum
© hyperreal.info 1996-2009 / Zapisz się koniecznie na prenumeratę dwutygodnika hyperreala HEJ!
Current time: 2009-01-09, 08:41:41 (UTC +01:00)