Not logged in. · Lost password · Register
Forum: (AL)Chemia Umysłu Psychodeliki RSS
Legalność RC w innych krajach UE

Announcement

2009-05-29, 08:36 by nicze
Subject: Zasady pisania na forum/w dziale Knajpa dla nowych użytkowników
Z uwagi na nagminne łamanie regulaminu przez dotychczasowych użytkowników (zakładanie dodatkowych kont w przypadku blokady poprzedniego) wprowadzamy zasadę - nowi użytkownicy nie mają możliwości pisania w dziale Knajpa.

Warunkiem umożliwiającym dostęp do Knajpy jest opublikowanie 20 postów w działach tematycznych forum. Po osiągnięciu docelowej liczby postów, należy zasygnalizować chęć udziału w dyskusjach Knajpy w odpowiednim watku.
rezystor83 (offline) #1

User title: ja nic nie ćpać...
Member since Jan 2008 · 330 posts · male · Location: 071
Group memberships: Użytkownicy
Show profile · Link to this post
Subject: Legalność RC w innych krajach UE
czyli jak w temacie,chodzi mi o legalność tych specyfików w innych krajach np Grecja. czy obrót posiadanie tego tam jest dozwolone tak samo jak w Polsce i czy można mieć jakieś problemy np na lotnisku jeśli ktoś chciałby zabrać zaopatrzenie ze sobą :)
humite (offline) #2

Member since Dec 2005 · 572 posts ·
Co kraj to obyczaj, nie ma czegoś takiego jak wspólne ustawodawstwo EU w tej dziedzinie. Np w UK mają coś na wzór analog act z US co automatycznie delegalizuje większość RC  :-/
rezystor83 (offline) #3

User title: ja nic nie ćpać...
Member since Jan 2008 · 330 posts · male · Location: 071
@humite najbardziej interesowała by mnie Grecja jak bym się chciał wybrać z zaopatrzeniem:)
Mayday (offline) #4

Member since Oct 2006 · 422 posts · male
Z tego co pamiętam to grecja zakazała kilka rzeczy które u nas są legalne ale niepamiętam już jakie... raczej z serii 2c. I tak jak będziesz to miał przy sobie to tego nie znajdą bo nie szkolą psów na to ani niema nawet testerów na większość rc.
عشب
جهاد
trydzyk (offline) #5

Member since Apr 2007 · 143 posts ·
W Szwecji zabroniony jest br-dragonfly, po wiadomym incydencie z amputacją nóg :> Ale powiem Wam, że imprezowanie w ostatnim dniu festiwalu kultury w Sztokholmie na dragonie było prawie przyjemne...
http://www.optymalizacja.com/lk/lk.jpg
murtibing (moderator) (offline) #6
User title: Prezes Najwyższej Rady Chemicznej
Member since Nov 2008 · 685 posts · male · Location: Wrocław
Group memberships: Moderatorzy forum Psychodeliki/Alchemia, Moderatorzy forum Syntezy, Użytkownicy, Wszyscy moderatorzy
W Polsce jest najwięcej legalnych RC. Zastanawiam się czemu jeszcze nie powstała tutaj żadna fabryka ;-)
Preparatyka Hyperreal: http://talk.hyperreal.info/post/457455
pilleater (offline) #7

User title: Psychedelic Explorer on Travel Channel
Member since Feb 2007 · 4195 posts · male · Location: Wrocław
Ze swoją wiedzą, w takim razie masz ciekawe perspektywy  %-D
Choćby piwo było z gówna, nic mu w smaku nie dorówna :D
Rodzina rozwalonych uśmiechów. Abstynencja nie istnieje.

DDDysocjacjacjacjacja
pokolenie Ł.K. (offline) #8

User title: Waran
Member since Feb 2007 · 1068 posts ·
o już tak z miesiąc judzi...
Efekt upadania kromki posmarowaną stroną w dół był jedynie trywialnym, ale wiele mówiącym wskaźnikiem. Dowodził wzrostu ich aktywności. Zrezygnujcie, brzmiał odwieczny przekaz. Wróćcie do egzystencji grudek w oceanie. Grudki są łatwe.
murtibing (moderator) (offline) #9
Group memberships: Moderatorzy forum Psychodeliki/Alchemia, Moderatorzy forum Syntezy, Użytkownicy, Wszyscy moderatorzy
o już tak z miesiąc judzi...

Uświadamiam tylko społeczeństwo. Art. 73 konstytucji pozwala mi się z wami dzielić tym co odkryłem w trakcie swojego przeglądu literaturowego. Przejrzałem wiele polskich ustaw i wiele artykułów z farmakologii i stwierdzam, że   polskie prawo jest na razie daleko w tyle jeśli chodzi o najnowsze osiągnięcia na polu chemii i farmacji. Obecne, bardzo archaiczne ustawodastwo jest nieskuteczne w walce z nowo odkrytymi narkotykami.

Zastanawia mnie jedynie fakt dlaczego Inspektor do spraw substancji chemicznych i preparatów jeszcze nic nie zrobił z dopalaczami. Popatrzcie ile możliwości daje mu ustawa o substancjach i preparatach chemicznych i żadne tłumaczenia, że to do celów kolekcjonerskich w niczym nie pomogą:

Art. 34.
Kto wbrew decyzji Inspektora do Spraw Substancji i Preparatów Chemicznych
wprowadza do obrotu preparat stwarzający niedopuszczalne zagrożenie dla zdrowia
człowieka lub środowiska lub nie przestrzega określonych w decyzji warunków jego
wprowadzania do obrotu
- podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności
do lat 2.
Istnieje obszerna dokumentacja naukowa mówiąca o tym, że piperazyny są substancjami stwarzającymi niedopuszczalne zagrożenie dla ludzkiego życia. Niezbity dowód w sądzie. Jak ktoś chce to moge podać namiar na odpowiednie artykuły naukowe.

Art. 34f.
Kto wbrew ograniczeniom, zakazom lub warunkom określonym w przepisach wydanych
na podstawie art. 31 ust. 1 produkuje, wprowadza do obrotu lub stosuje substancje
niebezpieczne i preparaty niebezpieczne lub zawierające je produkty
– podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do
lat 2.
Dopalacze to preparaty niebezpieczne!!!!! Istnieją na to naukowe dowody.

Art. 35.
Kto wprowadza do obrotu substancję niebezpieczną lub preparat niebezpieczny:
1) bez oznakowania albo niewłaściwie oznakowane,
2) bez wymaganej karty charakterystyki
podlega karze grzywny.
Na dopalaczach nie ma żadnego oznakowania, ani kary charakterystyki, które byłyby zgodne z ustawą.

A
rt. 36.
Kto dostarcza wymaganą kartę charakterystyki niekompletną lub nierzetelną
- podlega karze grzywny.
Nawet jeśli preparat jest przeznaczony do celów kolekcjonerskich to i tak musi mieć swoją kartę charakterystyki.

I tak artykułem, który może całkowicie zniszczyć i pogrążyć dopalacze i smile.shop i inne polskie pseudosklepy z RC jest artykuł 40:

Art. 40.
1. Kto wprowadza do obrotu substancję nową, w jej postaci własnej lub jako składnik
preparatu, bez wymaganego ustawą zgłoszenia obowiązany jest wpłacić do
budżetu państwa kwotę stanowiącą 100% sumy uzyskanej ze sprzedaży tej substancji
lub preparatu.

Mógłbym jeszcze wymienić trochę innych uchybień, ale nie będę was zanudzał. W wolnej chwili może napiszę odpowiednie skargi do odpowiednich inspektoratów.
Mayday (offline) #10

Member since Oct 2006 · 422 posts · male
Ale to przecież broń boże nie do spożycia przez ludzi! Albo kadzidła albo nawóz do kwiatów, to Ty, a nie Oni, popiełniasz w pewnym sensie przestęstwo/wykroczenie spożywając coś co nie jest do tego przeznaczone i narazasz sie na niebezpieczeństwo za które Oni nie odpowiadają tylko Ty.
Wsumie niemam z tym problemu, niestety taki kraj, takie prawo, taki system który zakazuje uciekania w inne wymiary oprócz tępienia sie alkocholem to muszą kombinować.
Jedyna rzecz która mi nie pasuje jest to że w tych mieszankach i pigułach nie podają właściwego składu ale znowu, rozumiem to, w ten sposób te produkty mają większą szanse na dłuższe przetrwanie. A jak mam do czegoś wątpliwośći jak np. LU 3.1 który zawierał substancje powodujące u niektórych ciężkie zjazdy a póżniej sie okozało że niezły syf w tym siedzi, to tego nie tykam.

I po co pisać skargi? Jak Ci to nie pasuje to ich omijaj szerokim łukiem, niektórzy mają przyjemność z tych smartów więc po co im to odbierać. Jedyny punkt który do mnie dotarł w Twojej argumentacji to Art. 40. jak już sprzedają takie rzeczy i zarabiają takie kokosy to niech chociaż płacą pewną sume państwu, zobaczą ile pięniędza im wpłynie do kasy państwa od nich to może przymrużą oko  ;-)
عشب
جهاد
This post was edited 2 times, last on 2009-01-06, 21:22 by Mayday.
murtibing (moderator) (offline) #11
W sumie masz rację. Skargi nikomu nie są potrzebne. Temat dopalaczy i tak mnie nie dotyczy więc mam to głęboko gdzieś. Na studiach mam teraz właśnie wykładane prawo i tak się tylko zastanawiałem czemu Inspektorat nic nie robi.........
ksionc (online) #12

Member since Jan 2006 · 1696 posts ·
murtibing on 2009-01-07, 07:26:
W sumie masz rację. Skargi nikomu nie są potrzebne. Temat dopalaczy i tak mnie nie dotyczy więc mam to głęboko gdzieś. Na studiach mam teraz właśnie wykładane prawo i tak się tylko zastanawiałem czemu Inspektorat nic nie robi.........

a dlaczego twoje przytoczone fragmenty z kodeku nie dotyczą alkoholu? przecież to też substancja niebezpieczna
Change my pitch up, smack my bitch up, like a pimp
murtibing (moderator) (offline) #13
Alkohol ma swoją własną ustawę. Jest nawet kilka ustaw dotyczących sprzedaży alkoholu...... Zależy do jakich celów. Bo np. jeśli etanol używa się do celów przemysłowych to wtedy podlega pod ustawę o substancjach i preparatach chemicznych. Jeśli alkohol ma służyć celom spożywczym to patrz na ustawę o wychowaniu w trzeźwości. Jeśli natomiast ma być paliwem to i na to jest osobna ustawa.

Ale jak uciekinier z Polski jest w stanie zrozumieć polskie prawo?
Close Smaller – Larger + Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Smileys: :-) ;-) :cheesy: :-D :-p ^_^ :blush: :cool: :rolleyes: :*) :huh: :-/ <_< :-( :'( :#: :scared: 8-( :nuts: :-O :) ;) :( :D :o) :/ ;( :'-( :kotz: :-| :-I :motz: :finger: :heart: :listen: :wall: :moody: :zzz: :mellow: :gun: %-D ;] :diabolic: :emo: :nolove: :yay: :retarded: :blush:
Special characters:
Go to forum
© hyperreal.info 1996-2009 / Zapisz się koniecznie na prenumeratę dwutygodnika hyperreala HEJ!
Current time: 2009-07-04, 16:15:46 (UTC +00:00)