User title: auto321324@hushmail.com
Member since Aug 2006 ·
727 posts ·
male · Location: krk
Group memberships: Użytkownicy
Aha, trzeba zauważyć, że po przeniesieniu do knajpy narkotyków i muzyki głupio będzie ją ukrywać, a miało to być lekarstwem na problem nr 1, czyli że goście wpadali na pierwszy strzał na knajpę i na jej podstawie wyrabiali sobie niekorzystne zdanie o hr.
Muzyki nie powinno się ukrywać ze względu na muzyczną tradycję hr.
Narkotyków ze względu na edukacyjną misję hr - teraz dział jest zaśmiecony wątkami z knajpy, ale są tam m.in takie tematy, jak: artykuły o narkotykach, holandia faq czy inne całkiem dorzeczne i które powinny być dostępne postronnym.
Natomiast pomysł ukrycia knajpy był dobry: załatwiał sprawę złej wizytówki hr w oczach postronnych, poza tym jak ktoś przygodę z hr faktycznie zacznie od knajpy, bo go tamtejsze wątki najbardziej ujmą, to pewnie nie wniesie wiele dobrego.
Podpisywanie się pod banami i usuniętymi wątkami (na identycznej zasadzie co przy ostrzeżeniach) uważam za bardzo rozsądne i uczciwe. Uważam, że przyzwoitość wymaga, by podpisywać się pod tym, co się publicznie robi. Jeżeli ktoś się podpisać wstydzi, to znaczy, że robi coś nikczemnego lub głupiego, wymóg podpisu może wtedy jego nikczemny lub głupi zapał powstrzymać. Poza tym im więcej przejrzystości i uczciwości tym mniej ciśnienia i nieporozumień będzie narastać.
Pomysły cenzorskie nie są dobre. Gdzie jak gdzie, ale tu powinno być niepolicyjnie, niecenzorsko. Są tego minusy, ale lepiej, żeby hr miał wady z nadmiaru podejścia wolnościowego niż z jego braku. Nie naśladujmy państwa.
Jedynym uzasadnieniem dla cenzury może być według mnie ochrona hr: wątki pedofilskie czy samobójcze mogą być tu łatwo wykorzystane. Nie jestem przekonany, czy trzeba się tym przejmować, niemniej potrafię sobie jakoś wyobrazić wykorzystanie samobójstwa jakiegoś gówniarza do nagonki. Z drugiej strony jakby ktoś chciał, to materiału ma tu już wystarczająco dużo (z praworządnego punktu widzenia samo istnienie tego forum jest skandalem - trzeba się z tym pogodzić i być dumnym). Nie wiem. W każdym razie to według mnie jedyny dopuszczalny argument. No bo przecież nie można np. argumentować o niemoralności samobójstwa. To może pogadamy jeszcze o eutanazji i aborcji w regulaminie, co?
Jeśli już miałby być ten miesięczny okres próbny (taki sobie pomysł), to niech będzie tak, jak pisze Gynoid, że blokada będzie tylko na knajpę, by wciągnąć nowego użytkownika do merytorycznej części.
Combat 18 (Kommando A. Hofmann)