Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Hyperreal Uwagi RSS
Pomysly na Knajpe
Prosze czytac uwaznie.

Announcement

2009-05-29, 08:36 by nicze
Subject: Zasady pisania na forum/w dziale Knajpa dla nowych użytkowników
Z uwagi na nagminne łamanie regulaminu przez dotychczasowych użytkowników (zakładanie dodatkowych kont w przypadku blokady poprzedniego) wprowadzamy zasadę - nowi użytkownicy nie mają możliwości pisania w dziale Knajpa.

Warunkiem umożliwiającym dostęp do Knajpy jest opublikowanie 20 postów w działach tematycznych forum. Po osiągnięciu docelowej liczby postów, należy zasygnalizować chęć udziału w dyskusjach Knajpy w odpowiednim watku.
Page:  previous  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  next 
szkodnik forumowy (zbanowany użytkownik) (offline) #76

User title: ZBOWiD
Member since Jan 2009 · 288 posts ·
Group memberships: Użytkownicy, Zbanowani użytkownicy
Show profile · Link to this post
In reply to post ID 450732
gynoid:
szkodnik forumowy:
Miesięczny okres blokady zobliguje przezornych użytkowników i trollowych do zakładania kont z miesięcznym wyprzedzeniem. Owa "blokada" zaszkodzi tylko nowym użytkownikom, którzy mieliby coś do powiedzenia.

A miesięczny okres blokady nie mógłby obejmować tylko Knajpy, a nie całego H?

Ale jaki jest powód robienia miesięcznej "blokady" na knajpę?
Wal szlocha, nie pierdol!
jaitylkoja (zbanowany użytkownik) (offline) #77

Member since Feb 2006 · 2427 posts · male · Location: Półtusk
szkodnik forumowy:

też wydaje mi się to dziwne, przecież jeśli ktoś ma kilka kont to i tak będzie robił rozpierdol kiedy mu się żywnie podoba a blokada zaszkodzi jedynie tym ludziom którzy chcą pisać... a po miesiącu 70% zapomni. Przy utrudnieniu jakim jest rejestracja ogólnie odetniemy sobie napływ świeżej krwwwwwwwwwwi  :-D
Trust no1

Jeśli napisałem post dłuższy niż 2 zdania to znaczy że byłem najebany i nie traktuj go poważnie.
WildMonkey (offline) #78

User title: mów mi Żyleta
Member since Feb 2006 · 2768 posts · male · Location: Moskwa
Group memberships: Użytkownicy
Nie było knajpy i był luz. Uważam, że knajpa powinna wylądować w śmietniku, a z kont należy odliczyć posty tam napisane.
Kanikuły, zawtra ja na wsjo zabju
Na uciobu nie pojdu, how do you do you do
Zbigniew (offline) #79

User title: Ośmiornica.
Member since Jan 2008 · 231 posts · male
Taa "sztuka" to za wielkie słowo na ćpunskie efekty sztucznej weny.
"Twórczość własna" koniecznie.
Patrzę na świat z nawyku
Więc to nie od narkotyków
Mam czerwone oczy doświadczalnych królików
koala (offline) #80

User title: auto321324@hushmail.com
Member since Aug 2006 · 727 posts · male · Location: krk
Aha, trzeba zauważyć, że po przeniesieniu do knajpy narkotyków i muzyki głupio będzie ją ukrywać, a miało to być lekarstwem na problem nr 1, czyli że goście wpadali na pierwszy strzał na knajpę i na jej podstawie wyrabiali sobie niekorzystne zdanie o hr.
Muzyki nie powinno się ukrywać ze względu na muzyczną tradycję hr.
Narkotyków ze względu na edukacyjną misję hr - teraz dział jest zaśmiecony wątkami z knajpy, ale są tam m.in takie tematy, jak: artykuły o narkotykach, holandia faq czy inne całkiem dorzeczne i które powinny być dostępne postronnym.

Natomiast pomysł ukrycia knajpy był dobry:
załatwiał sprawę złej wizytówki hr w oczach postronnych, poza tym jak ktoś przygodę z hr faktycznie zacznie od knajpy, bo go tamtejsze wątki najbardziej ujmą, to pewnie nie wniesie wiele dobrego.

Podpisywanie się pod banami i usuniętymi wątkami (na identycznej zasadzie co przy ostrzeżeniach) uważam za bardzo rozsądne i uczciwe. Uważam, że przyzwoitość wymaga, by podpisywać się pod tym, co się publicznie robi. Jeżeli ktoś się podpisać wstydzi, to znaczy, że robi coś nikczemnego lub głupiego, wymóg podpisu może wtedy jego nikczemny lub głupi zapał powstrzymać. Poza tym im więcej przejrzystości i uczciwości tym mniej ciśnienia i nieporozumień będzie narastać.

Pomysły cenzorskie nie są dobre. Gdzie jak gdzie, ale tu powinno być niepolicyjnie, niecenzorsko. Są tego minusy, ale lepiej, żeby hr miał wady z nadmiaru podejścia wolnościowego niż z jego braku. Nie naśladujmy państwa.
Jedynym uzasadnieniem dla cenzury może być według mnie ochrona hr: wątki pedofilskie czy samobójcze mogą być tu łatwo wykorzystane. Nie jestem przekonany, czy trzeba się tym przejmować, niemniej potrafię sobie jakoś wyobrazić wykorzystanie samobójstwa jakiegoś gówniarza do nagonki. Z drugiej strony jakby ktoś chciał, to materiału ma tu już wystarczająco dużo (z praworządnego punktu widzenia samo istnienie tego forum jest skandalem - trzeba się z tym pogodzić i być dumnym). Nie wiem. W każdym razie to według mnie jedyny dopuszczalny argument. No bo przecież nie można np. argumentować o niemoralności samobójstwa. To może pogadamy jeszcze o eutanazji i aborcji w regulaminie, co?

Jeśli już miałby być ten miesięczny okres próbny (taki sobie pomysł), to niech będzie tak, jak pisze Gynoid, że blokada będzie tylko na knajpę, by wciągnąć nowego użytkownika do merytorycznej części.
Combat 18 (Kommando A. Hofmann)
jaitylkoja (zbanowany użytkownik) (offline) #81

Member since Feb 2006 · 2427 posts · male · Location: Półtusk
In reply to post #78
WildMonkey:
Nie było knajpy i był luz. Uważam, że knajpa powinna wylądować w śmietniku, a z kont należy odliczyć posty tam napisane.

proponuję też stworzenie grupy "tajni współpracownicy" będą to użytkownicy korzystający z fikcyjnych kont którzy będą zdobywać podstępem zaufanie innych użytkowników po czym wyłudzać ich nr gg, emaile, nk itp. Każdy będzie miał swoją teczkę która w razie wu będzie wykorzystywana przeciwko niemu... żartowałem! nie bijcie!  :-D
Trust no1

Jeśli napisałem post dłuższy niż 2 zdania to znaczy że byłem najebany i nie traktuj go poważnie.
This post was edited on 2009-01-07, 14:32 by jaitylkoja.
nicze (administrator) (offline) #82
Member since Feb 2006 · 1127 posts · male · Location: Jesenik
Group memberships: Administratorzy, Użytkownicy
In reply to post #80
koala:
Aha, trzeba zauważyć, że po przeniesieniu do knajpy narkotyków i muzyki głupio będzie ją ukrywać

Knajpa nie bedzie ukryta, conajwyzej Hydepark (dawna Knajpa).

koala:
Natomiast pomysł ukrycia knajpy był dobry:

j.w.

koala:
Podpisywanie się pod banami i usuniętymi wątkami (na identycznej zasadzie co przy ostrzeżeniach)

A co, gdy ban jest na wniosek moderatora?

Jaki jest cel w informowaniu o tym, kto dal bana? Mysle, ze nie ma co tutaj powolywac sie na przyzwoitosc i insze tego typu cechy.
Skoro zostal nalozony ban, to co zmieni informacja, przez kogo zostal zalozony?
Szatan zapłać.
Jezus (moderator) (offline) #83
User title: Jesus H. Cox
Member since Mar 2007 · 2171 posts · male · Location: Sacred Heart Hospital
Group memberships: Moderatorzy forum Knajpa, Użytkownicy, Wszyscy moderatorzy
Jeżeli został nałożony z zawiści, albo za drobiazg (nie zaprzeczaj, że takie sytuacje się nie zdarzały) to będzie wiadomo z kim rozmawiać.
"Czuję się gwiezdnie"
gynoid (offline) #84

User title: Suicide Speed Machine Girl
Member since Aug 2007 · 1759 posts · female
In reply to post #76
szkodnik forumowy:

Jako taki odsiew i czas na zapoznanie się z "obyczajami" w Knajpie.

Ty jako swój argument za nieblokowaniem podałeś przykład użytkownika, który loguje się, bo chce się wypowiedzieć na jakiś temat. Z tym można poczekać.
Moim zdaniem ważniejsze jest to, że rejestrujący się chce uzyskać szybkiej odpowiedzi na jakieś pytanie dotyczące narkotyków, a nie tematów knajpianych.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
E. Hemingway
leiche (moderator) (offline) #85
Member since Aug 2006 · 1052 posts · female
Group memberships: Moderatorzy forum Apteka, Moderatorzy forum Depresanty, Moderatorzy forum Miksy, Użytkownicy, Wszyscy moderatorzy
In reply to post #82
nicze:

Co zmieni? To, że bany będą nakładane uczciwiej, z otwartą przyłbicą, a nie cichaczem i anonimowo. To nie przypadek, że większość kontrowersyjnych decyzji była ostatnio podejmowana anonimowo, a pytania "Kto to zrobił? Dlaczego?" pozostawały bez odpowiedzi. Ci, którzy bez pomyślunku kasowali posty i banowali, tak naprawę nie byli za to odpowiedzialni. A powinni.
Verv (offline) #86

User title: Rascal
Member since Jan 2007 · 1662 posts · male
In reply to post #82
nicze:

Jaki jest cel w informowaniu o tym, kto dal bana? Mysle, ze nie ma co tutaj powolywac sie na przyzwoitosc i insze tego typu cechy.

Dobrze byloby wiedziec kto wydal wyrok w danej sprawie. Czy naprawde nie wiesz, ze z otwarta przylbica trudniej o swinstwa i zwykla zlosliwosc?

To juz jest powod by jawne bylo kto dal bana. Nie ma powodow do wstydu za sluszna decyzje, zatem w czym problem?

Ja zatem powod tutaj wylozylem. Prosilbym teraz, zebys dal mi jakikolwiek sensowny argument za tym, zeby ukrywac banujacego.

edit: haha, otwarta przylbica dabyl;)
He had decided to live forever or die in the attempt
This post was edited on 2009-01-07, 15:00 by Verv.
WildMonkey (offline) #87

User title: mów mi Żyleta
Member since Feb 2006 · 2768 posts · male · Location: Moskwa
In reply to post #81
jaitylkoja:
WildMonkey:

proponuję też stworzenie grupy "tajni współpracownicy" będą to użytkownicy korzystający z fikcyjnych kont którzy będą zdobywać podstępem zaufanie innych użytkowników po czym wyłudzać ich nr gg, emaile, nk itp. Każdy będzie miał swoją teczkę która w razie wu będzie wykorzystywana przeciwko niemu...
piszę się!
Kanikuły, zawtra ja na wsjo zabju
Na uciobu nie pojdu, how do you do you do
This post was edited on 2009-01-07, 15:01 by WildMonkey.
leiche (moderator) (offline) #88
Member since Aug 2006 · 1052 posts · female
Group memberships: Moderatorzy forum Apteka, Moderatorzy forum Depresanty, Moderatorzy forum Miksy, Użytkownicy, Wszyscy moderatorzy
A tak w ogóle to:
nicze:
Mysle, ze nie ma co tutaj powolywac sie na przyzwoitosc i insze tego typu cechy.

Ręce opadają.
This post was edited on 2009-01-07, 15:03 by leiche.
koala (offline) #89

User title: auto321324@hushmail.com
Member since Aug 2006 · 727 posts · male · Location: krk
In reply to post #82
nicze:
koala:
Podpisywanie się pod banami i usuniętymi wątkami (na identycznej zasadzie co przy ostrzeżeniach)

No to niech się podpisze ten, kto wnioskuje. Jest to techniczny szczegół do obgadania.

Cel jest taki sam, jak przy dawaniu ostrzeżeń - po co podany jest powód i osoba dająca ostrzeżenie? Jeśli ma sens przy ostrzeżeniach (mniejszy kaliber), to tym większy przy banach (większy kaliber).

Celem jest przede wszystkim przejrzystość zasad oraz działania. Przejrzystość jest dobrem samym w sobie, ponieważ jej brak prowadzi do zjawisk negatywnych. W przypadku państwa, co dobrze dokumentuje politologia lub zwykły zmysł obserwacji, do prywaty, korupcji, braku kontroli władzy itd., co łatwo w małej skali przełożyć na forum. Żeby nie teoretyzować dam przykład z Teoretyka: dostał bana bez trzech warnów, czyli zaszła sytuacja nadzwyczajnego lub długotrwałego konsekwentnego szkodnictwa. Pod pierwsze podpada jego wątek o rowerach, pod drugi ustawiczne zapytania w SkarżyPycie. To czy Teoretyk dostał za pedalstwo, czy też za upierdliwe dochodzenie się wyjaśnień u administracji jasno mówiłoby o motywacjach tej ostatniej. A może nakładającemu bana byłoby głupio, żeby dawać go za jedno lub drugie, a tym bardziej głupio byłoby podawać jako powód prostą złośliwość. I bana prawdopodobnie by nie było (tu już teoretyczna sytuacja, bo to od konkretnego człowieka zależy) i zadziałałby mechanizm samoregulujący. Podobnie kiedy wyjaśniłeś na SkarżyPycie, że usunąłeś wątek o przekrętach, żeby nie narażać forum oraz żeby nie tworzyć skojarzenia ćpun-złodziej, to można się zupełnie z taką motywacją nie zgadzać, ale przyjmując Twoją szczerość, założyć że robisz to dla dobra sprawy, uznać różnicę wartości i zamknąć dyskusję.

A nade wszystko fajnie, jeśli się nawzajem traktujemy z szacunkiem, to znaczy robiąc coś, podajemy powód. Ban jest instancją ostateczną, więc zakładam, że z podaniem powodu nie będzie problemu. Nie chodzi o rozwlekłe tłumaczenia, ale po prostu: "usunąłem ja ...", "zbanowałem za spam w uprawach konopii ...". Tyle.
Combat 18 (Kommando A. Hofmann)
nicze (administrator) (offline) #90
Member since Feb 2006 · 1127 posts · male · Location: Jesenik
Group memberships: Administratorzy, Użytkownicy
In reply to post #83
Jezus:
Jeżeli został nałożony z zawiści, albo za drobiazg (nie zaprzeczaj, że takie sytuacje się nie zdarzały) to będzie wiadomo z kim rozmawiać.

Znaczy z kim? Tym co nalozyl bana czy tez z innym adminem?
Mozesz podac jakis przyklad bana za "zawisc", badz "drobiazg"?

leiche:
Co zmieni? To, że bany będą nakładane uczciwiej, z otwartą przyłbicą, a nie cichaczem i anonimowo. To nie przypadek, że większość kontrowersyjnych decyzji była ostatnio podejmowana anonimowo, a pytania "Kto to zrobił? Dlaczego?" pozostawały bez odpowiedzi. Ci, którzy bez pomyślunku kasowali posty i banowali, tak naprawę nie byli za to odpowiedzialni. A powinni.

Co to znaczy "uczciwiej"?
Tak na marginesie - widze pewna roznice miedzy przeniesieniem postow do smietnika, a jego skasowaniem.

Verv:
Dobrze byloby wiedziec kto wydal wyrok w danej sprawie. Czy naprawde nie wiesz, ze z otwarta przylbica trudniej o swinstwa i zwykla zlosliwosc?

To juz jest powod by jawne bylo kto dal bana. Nie ma powodow do wstydu za sluszna decyzje, zatem w czym problem?

Ja zatem powod tutaj wylozylem. Prosilbym teraz, zebys dal mi jakikolwiek sensowny argument za tym, zeby ukrywac banujacego.

edit: haha, otwarta przylbica dabyl;)

Co rozumiesz pod pojeciem wyroku?
Decyzje o banie podejmuje admin, wiec jakby nie bylo, zawsze bedzie to jego decyzja - niewazne na kogo wniosek. 
Jak dla mnie taka informacja, jest tylko pretekstem do wieszania psow na danej osobie.

Niemniej jednak, zeby troszke sytuacje rozjasnic - postulowalem czas jakis temu, zeby kazdy przenoszony, badz zmieniany watek, opatrywac notka kto to zrobil i ew. dodac numer postu, na ktorym konczylo sie edycje. Skonczylo sie na kilku tak "zrobionych" postach, co i tak bylo niebywalym osiagnieciem przy zupelnej obojetnosci coniektorych.

leiche:
Ręce opadają.

Doskonaly kontrargument.

Coz, szkoda ze nie zrozumialas i po raz kolejny cos napisalas, zanim sie nad tym zastanowilas.

Mowiac o tym, ze nie ma sensu powolywac sie na przyzwoitosc i tym podobne cechy, mialem na mysli to, ze nie sa to dobre "wyrozniki" - innymi slowy - nie na tym powinny sie opierac zasady tego forum.

Gdyby brac "przyzwoitosc", jako wyroznik, duza czesc uzytkownikow z tego forum nie miala by tu racji bytu.

koala:
No to niech się podpisze ten, kto wnioskuje. Jest to techniczny szczegół do obgadania.

Osobiscie jestem przeciwinikiem tego, zeby ujawniac ktory z moderatorow o cos wystapil. Mysle, ze rozumiesz czemu tak jest.
Zreszta jak wyzej wspomnialem - decyzje podejmuje admin.

koala:
Cel jest taki sam, jak przy dawaniu ostrzeżeń - po co podany jest powód i osoba dająca ostrzeżenie? Jeśli ma sens przy ostrzeżeniach (mniejszy kaliber), to tym większy przy banach (większy kaliber).

Ok. Przekonales mnie.
Jednak pozostaje problem ew. "dyskusji" na temat bana, badz ostrzezenia. A nawet nie tyle dyskusji, co jej charakteru/poziomu.
Wydaje mi sie, ze ten watek jest dobrym przykladem (lub mam nadzieje, ze bedzie) na to, ze dyskutujac bez osobistych "pstryczkow" mozna dojsc do porozumienia, nawet gdy ma sie poglady istotnie rozne.
Pytanie teraz co robic, gdy po banie spada fala szlochow i bluzgow, ktore nie maja za wiele wspolnego z normalna dyskusja?

koala:
Celem jest przede wszystkim przejrzystość zasad oraz działania. Przejrzystość jest dobrem samym w sobie, ponieważ jej brak prowadzi do zjawisk negatywnych. W przypadku państwa, co dobrze dokumentuje politologia lub zwykły zmysł obserwacji, do prywaty, korupcji, braku kontroli władzy itd., co łatwo w małej skali przełożyć na forum. Żeby nie teoretyzować dam przykład z Teoretyka: dostał bana bez trzech warnów, czyli zaszła sytuacja nadzwyczajnego lub długotrwałego konsekwentnego szkodnictwa. Pod pierwsze podpada jego wątek o rowerach, pod drugi ustawiczne zapytania w SkarżyPycie. To czy Teoretyk dostał za pedalstwo, czy też za upierdliwe dochodzenie się wyjaśnień u administracji jasno mówiłoby o motywacjach tej ostatniej. A może nakładającemu bana byłoby głupio, żeby dawać go za jedno lub drugie, a tym bardziej głupio byłoby podawać jako powód prostą złośliwość. I bana prawdopodobnie by nie było (tu już teoretyczna sytuacja, bo to od konkretnego człowieka zależy) i zadziałałby mechanizm samoregulujący. Podobnie kiedy wyjaśniłeś na SkarżyPycie, że usunąłeś wątek o przekrętach, żeby nie narażać forum oraz żeby nie tworzyć skojarzenia ćpun-złodziej, to można się zupełnie z taką motywacją nie zgadzać, ale przyjmując Twoją szczerość, założyć że robisz to dla dobra sprawy, uznać różnicę wartości i zamknąć dyskusję.

Ok. Rozumiem.

koala:
A nade wszystko fajnie, jeśli się nawzajem traktujemy z szacunkiem, to znaczy robiąc coś, podajemy powód. Ban jest instancją ostateczną, więc zakładam, że z podaniem powodu nie będzie problemu. Nie chodzi o rozwlekłe tłumaczenia, ale po prostu: "usunąłem ja ...", "zbanowałem za spam w uprawach konopii ...". Tyle.

Ok.
Wazne, ze wspomniales o szacunku. Nie raz powtarzalem, ze kazdego bede (badz bede sie staral - jak to w zyciu) traktowal tak, jak on traktuje mnie.
I tu odniose sie do "casusu teoretyka" i jakby nie bylo - kury - uwazasz, ze akcja z awatarami, elofotomontazami byla/jest fair?
Niech przypomne sytuacje z MajkiMajkiem, ktory zostal w pewnym momencie zbanowany (nie przezemnie), ale nie przeszkodzilo to teoretykowi, przypuscic bezpardonowego ataku na mnie, z jakze zalosnym finalem.
I tu znakomity przyklad tego, ze podpisywanie sie pod banami wcale nie musi byc "dobre" - gdy teoretyk zakladal, ze to ja zbanowalem MajkiMajka - nie mial zadnych oporow, zeby "strzelac z dupy", w momecie gdy wyjasnilo sie, kto podjal decyzje - podkulil ogon i znikl na troche. Pytanie teraz, jak by to wygladalo, gdybym ja dal tego bana i gdybym sie pod nim podpisal?
Mysle, ze nie bylo by zadnej roznicy, a to, jak jest przyjmowany ban, zalezy od tego kto go przyznaje - wzgledy merytoryczne nie sa tu najwazniejsze.

To tyle na teraz.

Nadal czekam Wasza "calosciowa" propozycje.

Pozdrawiam
Szatan zapłać.
Close Smaller – Larger + Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Smileys: :-) ;-) :cheesy: :-D :-p ^_^ :blush: :cool: :rolleyes: :*) :huh: :-/ <_< :-( :'( :#: :scared: 8-( :nuts: :-O :) ;) :( :D :o) :/ ;( :'-( :kotz: :-| :-I :motz: :finger: :heart: :listen: :wall: :moody: :zzz: :mellow: :gun: %-D ;] :diabolic: :emo: :nolove: :yay: :retarded: :blush:
Special characters:
Page:  previous  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  next 
Go to forum
© hyperreal.info 1996-2009 / Zapisz się koniecznie na prenumeratę dwutygodnika hyperreala HEJ!
Current time: 2009-07-04, 08:49:38 (UTC +00:00)