Styl: standard | fluid
Not logged in. · Lost password · Register
Forum: (AL)Chemia Umysłu Leki nieopioidowe Antydepresanty i neuroleptyki RSS
Mirtazapina (Esprital) - jakie może mieć działanie?
Tak tylko pytam... ;)

Announcement

2009-05-29, 09:36 by nicze
Subject: Zasady pisania na forum/w dziale Knajpa dla nowych użytkowników
Z uwagi na nagminne łamanie regulaminu przez dotychczasowych użytkowników (zakładanie dodatkowych kont w przypadku blokady poprzedniego) wprowadzamy zasadę - nowi użytkownicy nie mają możliwości pisania w dziale Knajpa.

Warunkiem umożliwiającym dostęp do Knajpy jest opublikowanie 20 postów w działach tematycznych forum. Po osiągnięciu docelowej liczby postów, należy zasygnalizować chęć udziału w dyskusjach Knajpy w odpowiednim watku.
Page:  1  2  3  next 
Elkaudylio (offline) #1

Member since Dec 2007 · 186 posts · male · Location: Imperium Polonorum
Group memberships: Użytkownicy
Show profile · Link to this post
Subject: Mirtazapina (Esprital) - jakie może mieć działanie?
Witam.

Naczytałem się nieco, że mirtazapina (Esprital) może wywoływać łagodne halucynacje nawet w dawkach leczniczych - i dlatego podobno zaleca się brać ją na noc.

I stąd moje pytanie: czy to prawda, czy raczej nie za bardzo?

I jeśli tak, to czy poza tym to dobry lek (także lękowe zaburzenia mam na myśli)?

Pozdro ;]
http://www.antykomunizm.glt.pl
Piotrunio (offline) #2

User title: Bandyta
Member since Nov 2007 · 1710 posts · male · Location: Kraków
moim zdaniem z tymi halucynacjami to chÓja prawda... Ale to tylko moje zdanie  ;]
Wszystko co osiągnąłem, zawdzięczam tylko i wyłącznie sobie.

Znasz mnie lepiej niż ja siebie?

http://www.wrzuta.pl/audio/AgJjNn9zAf/bezimienni_-_dobre_c…
Elkaudylio (offline) #3

Member since Dec 2007 · 186 posts · male · Location: Imperium Polonorum
Tak myślałem... :/
http://www.antykomunizm.glt.pl
ksionc (zbanowany użytkownik) (offline) #4

Member since Jan 2006 · 2006 posts · male · Location: Fotel...
Group memberships: Zbanowani użytkownicy
zajebisty lek nasenny, działa jak mianseryna ale w odróżnieniu od niej po mirtazapinie krócej się śpi i trochę łatwiej wstać.
Well, it just goes to show things are not what they seem
Please, Sister Morphine, turn my nightmare into dreams
NiezdrowyAntoś (offline) #5

Member since Jun 2007 · 683 posts · · Location: wlkp/poznan
jakie dzialanie przeciwlekowe i uspokajajace ma mirtazapina? czytalem pochlebne opinie, ale na [h] tez spytac nie zawadzi
mam dosyc czytania ludzi z neta. do zobaczenia w realnym swiecie;)
Lorazepam (offline) #6

Member since Nov 2008 · 346 posts · · Location: wszechswiat
Z pewnoscia ma dzialanie nasenne, ale dzialanie przeciwlekowe ukazuje sie po ok. 6 tygodniach zazywania,najpierw mnie strasznie pobudzala, potem czulem sie w miare naprawde dobrze,wszystkie leki zniknely,chodzilem usmiechniety caly czas,i bylem zrelaksowany ,ale nie otepiony jak po sertralinie kiedy juz zaczela dzialac.Dziala bardzo dobrze przeciwlekowo ale minusem ze trzeba na to dlugo czekac na efekty.
Cokolwiek raz było, to będzie.
Cokolwiek raz uczynione zostało, uczynione zostanie.
Kiedy pierwszy raz polknalem lorazepam 2.5mg czulem sie jak bog,teraz po takiej dawce czuje sie jak niemowa i nie wiem co ze soba zrobic.
NiezdrowyAntoś (offline) #7

Member since Jun 2007 · 683 posts · · Location: wlkp/poznan
ja czytalem ze dzialanie przeciwlekowe jest bardzo szybkie w przypadku mirtazapiny (szybciej niz u SSRI jesli SSRI wogole zadziala kiedys... ofc), ale na kazdego inaczej dziala... czemu odstawiles?

ja niedlugo mam wizyte u psychiatry i mam trojke faworytow, z ktorych raczej na pierwszym miejscu jest mirtazapina :D
1.mirtazapina
2.klomipramina
3.bupropion

:)
mam dosyc czytania ludzi z neta. do zobaczenia w realnym swiecie;)
ksionc (zbanowany użytkownik) (offline) #8

ja myślałem że mirtazapina to jest lek nasenny, mnie jedna tabletka ścinała z nóg i spałem 10h jak bobas, jak zamierzacie to brać w celu leczenia deprechy? że niby efekt nasenny po jakimś czasie ustępuje?
jogurt (moderator) (offline) #9
User title: OXER / Samuraj Jack
Member since Dec 2005 · 3009 posts · male · Location: BEŁtCHAfTÓW
Group memberships: Moderatorzy for Opioidy/Leki/Depresanty, Użytkownicy, Wszyscy moderatorzy
ksionc.

Mirtazapina to właściwie antydepresant, a efekt nasenny to efekt uboczny. Dlatego bierze sie ją przed snem, a przy regularnym braniu pojawia sie działanie antydepresyjne, normalna sprawa.
-Co wiesz o grobie nieznanego żołnierza?
-Jeśli nie wiedzą kto to, czemu nie zajrzą do środka?

!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!
κσ
Sadako (offline) #10

Member since Jan 2009 · 34 posts · female
Od dzisiaj zaczynam brać mirtor 30 mg i przeczytałam w ulotce, że bardzo częstym objawem jest przybieranie na wadze. Mieliście takie problemy? Ja cholernie się tego boje i teraz jestem na siebie wściekła, że wydałam 45 zeta na ten szajs.  :'(
Maybe I'm the one who is the schizophrenic psycho
ksionc (zbanowany użytkownik) (offline) #11

Sadako:
Od dzisiaj zaczynam brać mirtor 30 mg i przeczytałam w ulotce, że bardzo częstym objawem jest przybieranie na wadze. Mieliście takie problemy? Ja cholernie się tego boje i teraz jestem na siebie wściekła, że wydałam 45 zeta na ten szajs.  :'(

ja nie zauważyłem abym po tym miał zwiększony apetyt, ale w sumie to krótko brałem ten lek. 30mg to sporo proponuje zacząć od 1/2 tabletki może wystarczy brać tylko tyle. Ja po 15mg z zasypianiem już nie miałem problemu
mniemanolog (offline) #12

Member since Sep 2008 · 556 posts · male · Location: z dalekiej północy
Czy stosując mirtazapinę bezpiecznie jest jednocześnie zażywać buprenorfinę albo kodeinę?
Drugie wcielenie Matki Teresy z Kalkuty.
Szukam benzo.... Gdzie one mogą być??? :D - Gdyby ktoś znalazł to pisać na priv ;)
ksionc (zbanowany użytkownik) (offline) #13

mniemanolog:
Czy stosując mirtazapinę bezpiecznie jest jednocześnie zażywać buprenorfinę albo kodeinę?

Mirtazapina może działać silnie nasennie dlatego ostrożnie trzeba obchodzić sie z opioidami bo można się nie obudzić.

Jeśli będziesz łykał na noc mirtazapine to jest prawdopodobne że kodeina brana w ciągu dnia będzie na ciebie słabiej działać ponieważ lek ten blokuje enzym cyp2d6. Podobnym lekiem do mirtazapiny, który nie psuje działania kodeiny (a może nawet ją wzmacnia) jest trazodon sprzedawany pod nazwą Trittico CR. Masz na forum o tym wątek. Ja od wczoraj też zażywam Trittico bo pojawiły sie u mnie spore problemy ze snem.

edit.
według angielskiej wiki Trittico jest metabolizowany przez enzym cyp3a4 - czyli wychodzi na to że lek ten powinien wzmacniać kodę bo im mniej enzymu cyp3a4 tym więcej kodeiny wątroba przerabia do aktywnego metabolitu enzymem cyp2d6.
Dziś po odkryciu tej wspaniałej nowiny kupiłem 2 opakowania talvosilenu co daje 600mg kody. Mam już prawie gotowy roztwor za chwile wypiję i się przekonam czy mnie jakoś wyjątkowo dobrze poklepie po tym jak dwie i pół godziny wcześniej zjadłem 75mg Trittico oraz 300mg moklobemidu.
This post was edited 3 times, last on 2009-07-24, 17:18 by ksionc.
mniemanolog (offline) #14

Member since Sep 2008 · 556 posts · male · Location: z dalekiej północy
Sęk w tym, że psychiatra przepisał mi właśnie Mirtazapinę. Ten psychiatra to bdb specjalista od uzależnień. Przepisał mi, abym mógł łatwiej odstawić opioidy i alkohol. Mam zamiar wziąć L4 i odtruwać się w domu, ale dopiero  gdzieś tak za tydzień, albo dwa. Póki co jednak muszę pracować, a  "na sucho" (bez żadnych opioidów) nie dam rady nawet z łóżka wstać, a co dopiero pracować. Stąd moje pytanie o ewentualne interakcje. Nie wiem czy poczekać z kuracją mirtazepinową do odstawienia bupr., czy zacząć już teraz. Na ulotce nie ma żadnej wzmianki o interakcjach z opioidami, jest jedynie o benzodiazepinach.

A jak się myśli na drugi dzień po tym leku?
Drugie wcielenie Matki Teresy z Kalkuty.
Szukam benzo.... Gdzie one mogą być??? :D - Gdyby ktoś znalazł to pisać na priv ;)
This post was edited on 2009-07-24, 23:12 by mniemanolog.
ooo (offline) #15

User title: sir
Member since Nov 2008 · 415 posts · male · Location: UK
pierwsze podejscie do tego leku ... to byla masakra ... i zrazilem sie ale po kilku dniach znowu wzialem i tym razem bylo juz ok ... a wzialem drugi raz dlatego ze polapalem sie ze pomimo ze okropnie czulem sie zaraz po wzieciu pigiolki to te 3 dni podczas ktorych bralem ten lek przy pierwszym podejsciu byly inne - lepsze ;)
Polecam goraco... ale je sie po tym okropnie... gastro po ziole to pikus z tym lekiem ;)
bralem wtedy tez baclo, kode, dhc, no i oczywiscie caly czas bralem tez sertraline ;)

lek dawal fajna sedacje w dzien, zajebisty sen, super humorek, pewnosc siebie, gastro max faze i lekka sennosc w dzien ale taka raczej sedatywna na plus a nie sennosc w sensie potrzeby spania choc jak okazja sie zdarzyla to czemu nie ;_)
___
what does it mean normal ?
This post was edited on 2009-07-24, 23:12 by ooo.
Close Smaller – Larger + Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Smileys: :-) ;-) :cheesy: :-D :-p ^_^ :blush: :cool: :rolleyes: :*) :huh: :-/ <_< :-( :'( :#: :scared: 8-( :nuts: :-O :) ;) :( :D :o) :/ ;( :'-( :kotz: :-| :-I :motz: :finger: :heart: :listen: :wall: :moody: :zzz: :mellow: :gun: %-D ;] :diabolic: :emo: :nolove: :yay: :retarded: :blush:
Special characters:
Page:  1  2  3  next 
Go to forum
© hyperreal.info 1996-2009 / Zapisz się koniecznie na prenumeratę dwutygodnika hyperreala HEJ!
Current time: 2010-02-09, 11:55:25 (UTC +01:00)