In reply to post ID 461028
Dobra dojebałem tu trochę do pieca, mea culpa.pokolenie Ł.K.:Euler:Mylisz się, wszelkie tradycje mają swoje źródła w czasach pokoju.
np. współczesna, obecna w niektórych państwach tradycja posiadanie w domu kałasznikowa? albo wywyższania jak Boga króla - zwycięscy? Albo 'tradycja' Mexiców, obmyślona przez wojennego wodza tego ludu, który nakazał spalić kodeksy podbitych plamion i osobiście ustalił nowy porządek świata bóstw?
Chodziło mi o podobieństwo między wymieraniem gatunków, a niszczeniem kultur. Na miejsce jednych gatunków pojawiają się nowe, zupełnie jak z kulturami.Żadna analogia. Dinozaury czasowo trochę jakby rozminęły sie ludźmi i nie uczestniczyły w kreowaniu ich tożsamości i sposobu życia.
O. bardzo ładnie. raptem 80 lat po tym jak szef największego Kościoła chrześcijańskiego był łaskaw mocą uzurpowanej sobie władzy i posiadanego autorytetu podzielić Nowy Świat między dwa chrześcijanskie europejskie kraje otwierając drogę ludobójstwu i wyniszczeniu kolejnych kultur.,.
Wydaje mi się że i bez traktatu z Tordesillas doszło by do kolonizacji i ludobójstwa w Amerykach, a papież raczej to podpisał żeby Hiszpanie z Portugalczykami nie powyrzynali się między sobą.
Now that I know what is right,
I'll kill them all if I like
I'm a time bomb inside
No one listened to reason,
it's too late and I'm ready to fight
So what? Now I'm ready to fight!
I'm ready to fight!
I'll kill them all if I like
I'm a time bomb inside
No one listened to reason,
it's too late and I'm ready to fight
So what? Now I'm ready to fight!
I'm ready to fight!
![Rozmowy [h]yperreala](unb_lib/designs/modern/img/logo1112la7.jpg)
Show profile
Link to this post
! i naprawde lepiej przestań wogole w coś wierzyć ( a to juz porażka )